Glasblæsning er en populær overfladebehandling for rustfrit stål, hvor man opnår en meget ensartet og pæn “silkeblød”overflade. Glasblæsning udjævner og skjuler en stor del af behandlingssporene efter fremstillingen af emnet. Svejsningerne træder i baggrunden og diverse pudsestriber fjernes. Grovere slibninger, ridser og mærker forbliver dog synlige.
Glasblæst tanktop med fint ens udtryk af alle elementer
Peening, eller Glass bead shoot peening, som behandlingen hedder på engelsk, er et lidt mere korrekt ord for behandlingen. Altså en hamring eller et bombardement med små glaskugler. Blæsning/blasting anvendes mere for sandblæsning, hvor overfladen blæses med små kantede kvartskorn, typisk for at fjerne skidt, rust og maling.
Glasblæst alufælg. Bemærk den lidt grovere overflade i det blødere materiale
Overfladen efter glasblæsning, får stort set ikke fjernet materiale, den bliver nærmere hammerbanket ensartet af de små 0,2 mm store glaskugler. En del af glaskuglerne knuses under behandlingen og stålet får ikke så meget “impact”. Man kan også anvende et hårdere blæsemiddel, som korund- eller stål kugler. I Tyskland f.eks anvendes traditionelt en keramisk blæsning på rustfri, hvor man opnår en finere, lidt mørkere og lidt blankere overflade. I Danmark bruger alle 0,2 mm glaskugler, så vi holder et ens udtryk for hele produktionskolonnen uanset producent og alder på de enkelte komponenter. Ruheden på glasblæst rustfri ligger typisk omkring Ra 50.
Man kan læse lidt mere om blæsemidler på linket her: jenslinde.dk/blaesemidler/
Øverst keramisk blæst. Nederst glasblæst som anvendes mest i Danmark
Glasblæst kunstværk til den nye Metro i København
Vores kabine til glasblæsning er bygget efter samme devise som bejdsekarret, “kan det køres, kan vi tage det” Kabinen fra dec17 holder indvendige mål 15x5x5 meter.
Gevind, flanger, aksler, pasninger og hvad der ellers ikke ønskes blæst, afdækkes med kraftigt tage eller propper inden blæsning. Efter aftale kan vi efterbehandle med et tyndt spray Inoxol – en tynd teknisk olie, der beskytter den lidt sarte overflade mod fedtfingre, stroppemærker mm.
En grønsagsdamper fylder godt i kabinen
Vi blæser ikke emner i sort stål og vi fjerner ikke hård maling. Tyndplade emner kan heller ikke blæses uden at gå helt ud af facon, grundet varmeudviklingen. Mellemtynde plader kan sommetider blæses lige igen, ved at blæse bagsiden, men varme er en faktor man skal regne med. Folie og klistermærker skal fjernes før glasblæsning. Måske kan de blæses af, men kanten bliver at se bagefter.
En serie mixertromler til kyllingepølser. Oliering giver en mørkere glød
Vi blæser gerne andre materialer end rustfrit stål, blandt andet laver vi rigtigt meget aluminium, hvoraf en stor del er kølekasser- ribber og vinger. Her er der ud over det visuelle, en god gevinst ved øget overfladeareal og bedre køling. Vi blæser messing, kobber og titanium, for at gøre det pænt. Vi blæser træ for at give det lidt hurtig patina, hvor de hårde årer kommer til at stå frem. Vi blæser også plastelementer, hvor det super vigtigt af få lavet en god jordforbindelse, for ikke at blive zappet!